O NAMA

O nama

Općenito

Udruga „Peski-Art Đurđevac“ osnovana je 2014. godine s namjerom unapređenja kulturnog života i promocije umjetnosti, kulturne baštine, kulturnih običaja Grada Đurđevca, Podravine i RH. Udruga trenutno broji 38 članova, a članica je zajednice KUU KC-KŽ županije i HSK od 2017.

Od samog osnivanja Udruga je u svom programu isprofilirala i odradila niz projekata, a najvažniji su:

 

-Projekt „Podravina svojemu Generalu“-likovna radionica „Peski-Art Đurđevac“ sa svečanom izložbom i kulturnom priredbom kojom se obilježavaju značajni datumi novije hrvatske povijesti, Dan neovisnosti 08.10. i 16.11. dan donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, a ovaj projekt se organizira u čast heroja Domovinskoga rata generala Mladena Markača. Likovni radovi nastali provođenjem ovoga projekta daruju se institucijama ili gradovima koje posebno cijene doprinos hrvatskih branitelja i generala Markača hrvatskoj slobodi.

-Projekt „Uskrsu ususret“- izložba unikatnih pisanica i uskrsnih ukrasa čiji je cilj očuvanje i promocija ukrašavanja pisanica u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koja aktivnost je upisana u nematerijalno kulturno dobro u Ministarstvu kulture RH.

-Projekt „Božiću ususret“- izložba Božićnih jaslica i unikatnih božićnih ukrasa čiji je cilj očuvanje i promocija izrade Božićnih jaslica što je upisano kao nematerijalno kulturno dobro u Ministarstvu kulture RH.

-Projekt „Peščani svojemu Gradu“-projekt se provodi zajedno sa Mjesnim odborom Peski-Đurđevac, a organizira se povodom kulturne manifestacije „Picokijada“, a iza svakog projekta gradu se daruje određeni značajni kulturni uradak-skulptura, velika slika i sl.

 

Udruga provodi i niz projekata, izložbi, radionica, obilježavanja obljetnica,a članovi udruge pojedinačno sudjeluje u nizu kulturnih događaja u Gradu, županiji i cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu.

Od samog početka udruga je postala nezaobilazni čimbenik kulturnog života ovoga kraja, a za svoj rad dobila je niz zahvalnica, priznanja i nagrada. U 2018. su to nagrada za najuspješniju udrugu 5.međunarodne izložbe minijatura u Popovači i na likovnom natječaju Hrvatskoga sabora kulture za 2018. godinu proglašena najboljom udrugom.


Ciljevi i misija

      Okupljanje i poticanje kreativnih pojedinaca, bez obzira na njihovu naobrazbu, uzrast i zanimanje, radi unapređenja i promicanja kulturnog identiteta i imena grada Đurđevca.

        - organiziranje kulturnih aktivnosti rada promicanja rada svojih članova – kreativnih pojedinaca te promicanje identiteta i imena Grada Đurđevca i njegovih stanovnika,

-       organiziranje likovnih radionica sukladno planovima i mogućnostima,a napose organiziranje Likovne radionice „Peski-Art Đurđevac“ koja će se održavati s namjerom obilježavanja i promicanja donošenja oslobađajuće presude i dana slobode za hrvatske generale zatočene u Haagu- a posebno počasnog građanina grada Đurđevca generala Mladena Markača,

-         organiziranje priredbi,izložbi, koncerata,književnih večeri, predavanja i sličnih akcija radi unapređenja znanja i promicanja svojih aktivnosti i aktivnosti građana grada Đurđevca

-         organiziranje raznih kulturnih radionica za članove i građane,a posebno za djecu i mlade radi ostvarivanja i poticanja kulturnih aktivnosti među građanima grada Đurđevca

-         organiziranje aukcija umjetničkih djela u dobrotvorne i humanitarne svrhe

-         održavanje kontakata i suradnje sa drugim srodnim udrugama u domovini i inozemstvu

-         održavanje kontakata i suradnja sa drugim udrugama s područja grada Đurđevca

-         organiziranje druženja radi poticanja kulturnog i umjetničkog stvaralaštva

-         organiziranje usavršavanja članova Udruge kroz posjete galerijama,izložbama, koncertima i drugim kulturnim priredbama u domovini i inozemstvu.

-         očuvanje i promocija etnografske i kulturne baštine.


O NAMA

Podijeli ovu stranicu

VRH