U ĐURĐEVCU ODRŽANA 8. IZLOŽBA PISANICA "USKRSU USUSRET 2022."

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

ODRŽANA 8. IZLOŽBA PISANICA "USKRSU USUSRET 2022."
U Domu kulture u Đurđevcu 18. travnja 2022. u organizaciji udruge "Peski-Art Đurđevac" održana je tradicionalna 8. Izložba pisanica "Uskrsu ususret 2022.". Na izložbi uživo sudjelovalo je 35 izlagača, udruga, obrazovnih ustanova, kreativnih pojedinaca iz 7 županija sjeverozapadne Hrvatske.


Izložba je nakon dvije godine ograničenja zbog bolesti covid-19 doživjela svoje izdanje uživo, ali i online izdanje u kojem su prikazane pisanice 72 izlagača.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca g.Hrvoje Janči, a u programu otvorenja nastupili su Marica Hasan i zbor udruge Matice umirovljenika Grada Đurđevca.
Predgovor za izložbu napisao je Teolog, Martin Janči - Frater Jakobus, Milosrdni brat Austrijske provincije.

Organizatori su organizirali i ocjenjivanje najljepših izlagačkih prostora, a po ocjeni povjerenstva priznanjima su nagrađeni:
1. mjesto - Osnovna škola Đurđevac - Odjeli za učenike s poteškoćama u razvoju, učenici 5. i 7. razreda - mentori Sanja Flajs Vidaković i Zoran Vidaković
2. mjesto - Udruga "Čuvarice kulturne baštine", Kladare
3. mjesto - Snježana i Dragutin Božić

Zahvale svim izlagačima uz najavu organizacije izložbe i sljedeće godine.

PREDGOVOR:

HRVATSKA PISANICA JE DIO AUSTRIJSKE TRADICIJE!?

„Je, tak je!“.

O čemu se radi! Dragi naši Gradišćanski Hrvati, u malom mjestu Stinjaki, iako su skoro 500 godina izvan svoje Domovine nisu napustili svoju tradiciju i vjerovanje; te je tako prije par godina, njihov umjetnički tradicijski rad, postao dio Kulturne tradicije Republike Austrije. Povijest mjesta kaže da su se naši preci doselili u Stinjake 1533. godine iz okolice Karlovca. Uzrok su bili turska osvajanja i gospodarska kriza na tom području.

Radi se o posebnom stilu ukrašavanja pisanica, naime struganjem ili grebanjem. Jaja se kuhaju da postanu tvrda ili se ispuhuju, a onda se oboje. Isprva su bila samo crvena i crna jaja, obojena kožnim lakom i izgrebana muževom britvom. Jaja obojana crvenom bojom znak je veselja i radosti: radosti zbog početka proljeća i radosti Uskrsa. Budući da je žalovanje u Stinjakima i dandanas značajan sociološki čimbenik, radila su se uz crvena i crna jaja s istim motivima kao znak tuge. Crna jaja bila su i lakirana. Njih su darivali krsni kumovi svojim “kumićima” za Uskrs. Tek su sa vremenom dodane druge boje, pri čemu su i pojedinačne boje imale pozadinsku boju. U ranija vremena prvenstveno su se strugali crkveni motivi poput križeva, lišća i cvjetnih pupova koji su znak procvata ili buđenja, sada se može pronaći bogat izbor različitih motiva i uzoraka.

Pjevanje, sviranje, plesanje, kuhinja, ambicioznost, rad i druge osobnosti Hrvata prepoznate su u cijelome svijetu. Naš vjerski život u Hrvatskoj katoličkoj crkvi u svijetu, čuva zajedništvo i očuvanje tradicije svojeg potomstva.

Uskrs je najveći, najstariji i najvažniji blagdan-svetkovina, temelj i sigurnost naše vjere, ispunjenje svih naših nada, dovršenje našega spasenja, potpuna pobjeda života nad smrću, dobra nad zlim, ljubavi nad mržnjom, praštanja nad osvetom, svjetla nad tamom i zlom grijeha, radosti nad tugom i uskrsnuća nad grobom. Uskrs nam pomaže shvatiti da smo nešto više nego samo obični ljudi. Mi smo uvjereni da sav naš rad, sve naše brige, tjeskobe, patnje, svakodnevni križevi i poteškoće imaju svoj puni i pravi smisao. Čovijek treba simbol, predmet ili nešto što ga podsjeća na veliki dogadaj ili na nekoga bližnjega. Simbol Uskrsa je Pisanica, koja je podsjetnik na najvažniji događaj naše vjere, novoga života ali ne bez Muke.

Iako sam iz Bjelovara, Ðurđevac je dio moga života, moja cijela obitelj je potekla iz Ðurđevca. Mjesto koje volim i u koje rado dolazim. Kulturna, umjetnička i likovna baština Podravine i Ðurđevca, posebno „Naive“, obogačena je različitim događanjima i izložbama. Tako Đurđevački likovnjaci, članovi Peski-Arta dio su predstavnika ili veleposlanika naše tradicije i žele nam pokazati kreativitet naše baštine. Uživajte u ovoj avanturi.

Želim svima vama sretan i blagoslovljen Uskrs.

 

Frater Jakobus (Martin) Janči OH

Teolog, Milosrdni brat Austrijske Provincije,
POVEZNICE ZA PREGLED IZLOŽBE NA YOUTUBE:

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=NfXNerg5yOM

 

https://www.youtube.com/watch?v=IkH0Sku2qsMPodijeli ovu stranicu

VRH