ODRŽANA PRIREDBA "PEŠČANI SVOJEMU GRADU" OSMI PUT

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

"PEŠČANI SVOJEMU GRADU"

U nedjelju 21. lipnja 2020. ispred doma „Mladen Markač“ na Peskima u Đurđevcu održana priredba „Peščani svojemu gradu“ po osmi put.

Peščani ovu priredbu kulture, umjetnosti i zabave organiziraju svome Gradu povodom „Picokijade“ najveće turističke manifestacije ovoga dijela Republike Hrvatske. Počela je inicijativom Udruge cimbalista Hrvatske, a sada ju organiziraju Mjesni odbor Peski, Udruga „Peski-Art Đurđevac“, Udruga žena Peski, Udruga udomitelja za djecu „Osmijeh“ , Udruga umirovljenika Grada Đurđevca, a priredba se održava uz podršku, potporu i pokroviteljstvo Grada Đurđevca i Turističke zajednice Grada Đurđevca.


Na priredbi je nazočio gradonačelnik Grada Đurđevca g. Hrvoje Janči koji se prigodno obratio nazočnima pohvalivši organizaciju i rad svih udruga i pojedinaca koje sudjeluju u organizaciji naznačivši kako je pohvalno da se u kratkom vremenu nakon popuštanja mjera uvedenih zbog epidemije korona virusa uspjelo organizirati priredbu te pozvao sve da posjete i programe koji su pripremljeni u udarnim danima „Picokijade 2020.“ koja će se održati od 26.-28. lipnja 2020. Prisutne je u ime organizatora pozdravio predsjednik Mjesnog odbora Peski g. Stjepan Stanešić zaželivši dobru zabavu i ugodan boravak svim Peščanima i gostima. Priredbi je nazočio i župnik Župe Svete Margarete iz Dubrave (kraj Vrbovca) vlč. Mihill Gojani koji je došao podržati članove Kulturne udruge „Sveti Martin“ iz Dubrave koji su na priredbi „Peščani svojemu Gradu“ imali premijerni nastup folklorne skupine.

U bogatom programu nastupili su brojni izvođači: Marica Hasan koja je govorila svoje pjesme, a u pjevanom dijelu programa izvela svoje poznate pjesme „Iz Đurđevca pozdrave ti šaljem“ te pjesmu „Zakaj nam vele Picoki“ uz pratnju tamburaškog orkestra KUD-a „Petar Preradović“ koji djeluje pod vodstvom g. Tomislava Markovice, a za ovu prigodu pojačani sviranjem na violini brata Marice Hasan g. Tome Gašpariće. U programu su još nastupili Zbor Udruge umirovljenika Grada Đurđevca „Đurđeki“ s voditeljem Stjepanom Škurdijom, ŽVS „Katarene“ čiji je voditelj g. Ivan Benko i koje su članovi KUD-a „Petar Preradović“ iz Đurđevca, a nastupili su i gosti već spomenuta Kulturna udruga „Sveti Martin“ iz Dubrave koji su izveli dvije pjvane i plesnu točku prikaza moslavačke polke i drmeša i Pjevački zbor Udruge umirovljenika Podravske Sesvete sa voditeljem poznatim etnologom i čuvarem tradicije g. Josipom Cugovčanom.

    Osim kulturno-umjetničkog programa na štandovima su se predstavili i pojedinci sa svojim uradcima i to: Ljubica Cestar, Ivana Hadžija, Marica Lacković, Smilja Lenhard, Ivan Rođak , Ruža Rođak, Zorica Vidaković i Vlatka Zubić, svi članovi udruge „Peski-Art Đurđevac“.

  Prije samog programa održana je i likovna radionica iz projekta „Ruka podrške i prijateljstva“ koji provode Udruga udomitelja za djecu „Osmijeh“ i udruga „Peski-Art Đurđevac“, a na radionici su osim djece iz udruge „Osmijeh“ sudjelovala i druga djeca. Djeca su isprobala razne slikarske tehnike pod budnim okom mentora- slikara udruge „Peski-Art“ Irene Prilika, Božice Pukec, Ivana Rođaka i Zdravka Šabarića.

    Nakon programa nastavljeno je druženje sudionika programa i posjetitelja, a organizatori su najavili održavanje priredbe i dogodine.


VRH